lunes, 30 de abril de 2018

ETAPES DE L'ESCRIPTURA


Hui he fet una activitat relacionada amb les fases de l'escriptura amb les meues companyes Ainhoa Arriola i Maria Luzarraga.



- En les primeres paraules, el xiquet està en etapa sil·làbica qualitativa, ja que fa coincidir cada síl·laba amb la seua vocal corresponent.
- En la segona frase, el xiquet està en la etapa diferenciada fase 2, ja que utilitza les mateixes lletres, però en diferent ordre.
- En la tercera frase, el xiquet està en la etapa sil·làbica, però començant la alfabética, perque hi ha més d'una lletra per síl·laba.
- En la quarta frase, el xiquet està en la etapa indiferenciada, ja que no hi ha lletres convecionals sino gargots.
- Per últim, en la quinta frase, el xiquet està en la etapa alfabética i ortogràfica.

viernes, 13 de abril de 2018

La competència lectora, una clau per a l’aprenentatge


Qué es la competència lectora?

És la capacitat d'un individu per a comprendre, emprar informació i reflexionar a partir de textos escrits, amb el fi d'aconseguir les seues metes individuals, desenvolupar els seus coneiximents i potencial personal, i participar en la societat.

Quin és el papel que juga la competència lectora en les diferents etapes educatives?

Al sistema educatiu actual, es proporciona una competència lectora de nivell mig, però algunes alumnes d'educació primària i secundària terminen aquestes dues etapes educatives amb un nivell de competència lectora minor de la que seria desitjable.

Un anàlisi minuciós del que fan els estudiants de secundària, batxillerat i universitat quan s'enfrenten a tasques d'aprenentatge que han d'utilitzar la lectura, ha descobrit que aquestos alumnes utilitzen els procediments d'una manera inadequada, ja que fan l'ús d'estratègies molt simples i lineals, a més de no tindre un control sobre el que s'ha llegit.

Quin és el papel de la educació infantil al desenvolupament de la competència lectora?

La educació infantil és fonamental per a l'adquisició de la competència lectora, ja que és la etapa en la qual s'asenten les bases del procés de lectoescritura; A més, aquesta etapa serà en la qual els xiquets aniràn comprenent el que lligen, disfruten amb la lectura, exploren i descobrixen el mon mitjançant aquesta eina. També comprendràn que aquesta és una eina que ens servirà per a comunicar-nos, aprendre i representar. Es per tot aquestes raons que és obligació dels mestres d'infantil transmetre als xiquets el gust per la lectura i el plaer que obtenim quan llegim un llibre.

jueves, 12 de abril de 2018

L'expressió oral al parvulari en una escola con diversidad lingüística


Hui dia, a les aules escolars és molt habitual trobar-se amb una gran diversitat de cultures i llengües, cosa que és molt important.

En aquest cas, anem a parlar del CEIP Collaso i Gil a Barcelona, el qual té alumnes de 24 païssos que parlen 17 llengües diferents, i la llengüa vehicular es el català.

La metodologia que utilitzen es basa en un enfocament comunicatiu, és a dir, les situacions espontànies, que s'aprofiten per a ensenyar la llengüa, i en la importància de que els xiquets parlen de temes del seu interès, ja que provoca la participació i la motivació.

La mestra gestiona la comunicació i les interaccions entre els alumnes. A més, fa la selecció dels contes, que són un recurs molt complet i motivador que permet treballar molts aspectes amb ajuda de suport visual per a que els xiquets pugan entendre millor les històries.

L'explicació del conte té tres fases: primerament la mestra conta el conte, després intervenen els xiquets i, finalment, repeteixen algunes estructures. D'aquesta manera, és necessari un procés de generalització, és a dir, hi ha que triar situacions en les quals els xiquets pugan repetir les estrtuctures dels contes i utilitzar-les a la vida quitidiana.


TAT!


1. Relacioneu aquest joc amb les capacitats descrites per Bruner que s'experimenten amb les experiències del joc.

- Acció encaminada a aconseguir un fi: l'adult s'amaga per a captar l'atenció del xiquet.
- Adaptació a actuar en ambits reduïts: es sol realitzar a un àmbit reduït que el xiquet conega i puga controlar.
- L'alt grau de sistematització de les accions: és un joc molt repetitiu, s'ha de fer el mateix tot el temps.
- La capacitat d'abstracció per enfrontar-se amb contextos d'espai, temps i causalitat: al principi el xiquet pensa que sa mare desapareix de veritat, però poc a poc es dóna compte que no és així.

2. Quines característiques d'aquest joc es relacionen amb el procés d'aprenentatge del llenguatge?

Gràcies a aquest joc, els xiquets poden introduir-se a l'aprenentatge del llenguatge amb la comunicació que s'estableix entre el adult i el nen amb el que està jugant. A més, és important destacar la importància del llenguatge no verbal tant com la importància verbal. 

3. A través d'aquest joc, es poden aconseguir objectius curriculars que apareixen el DCEICV? Quins?

Sí es poden aconseguir aquestos objectius, ja que amb el joc de TAT! hi ha una comunicació verbal i gestual entre el adult i el xiquet i també poden iniciar-se en l'aprenentatge i les habilitats del moviment i els gestos.