jueves, 8 de marzo de 2018

RODA LA MOLA (Un documental sobre l'escola en valencià)


A l’any 71 es va introduir el valencià com a llengua d’aprenentatge i, actualment, la mitjana de l’escolarització en valencià és el 25% de la oferta. Realment existeix la necessitat d'un ensenyament en valencià per a que els xiquets valencianoparlants pugan aprendre a llegir i escriure en la seua llengua materna.

Aquest model d'escola prulilingue es caracteritza per introduir poc a poc el valencià, per exemple amb cançons, i ensenyar mitjançant vivències i experiències, de manera que els xiquets aprenguin amb alegria i de manera significativa. A més, és una escola reflexiva i renovadora, ja que es deixa la classe a les mans de l'alumnat, que és el protagonista de l'aprenentatge. 

Sempre s'intenta crear un ambient familiar on es busca la participació d'ells i en el qual es practica la democràcia per així construir una societat en valors.

Políticament, les coses canvien, gràcies a la LUEV, la llei que dóna la posibilitat del valencià com a asignatura obligatoria i d’un ensenyament en valencià, d'aquesta manera el moviment millora i es porta a terme la normalització d'aquesta llengua.

En la meua opinió, abans hi havia sectors socials que es resistien a l’ensenyament en valencià, però actualment, s'ha normalitzat la situació i cada vegada hi ha menys problemes per a omplir la línia en valencià, ja que també es valora mes el valencià, tant al àmbit acadèmic com al àmbit laboral.



No hay comentarios:

Publicar un comentario